FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik het toestel?

Elk toestel is eenvoudig te installeren. Je hoeft alleen maar de stekker van het toestel in het stopcontact te steken. Het kan op een stand of tegen de wand gemonteerd worden. (uitgezonderd de Defend 1050).

Hoe moet ik het toestel onderhouden?

Strikt genomen vergen de Novaerus Protect 200 en 800 geen onderhoud of vervanging van onderdelen. Voor de Defend 1050 wordt aanbevolen de voorfilter (3 x per jaar), de koolstoffilter (2 x per jaar) en de Hepa-filter (1 x per jaar) te vervangen.

Hoe werkt het toestel?

Doorlopend, 24/24, 7/7. Bekijk gerust dit filmpje met uitleg over de technologie: https://vimeo.com/426932294

Maakt het toestel lawaai?

Het toestel maakt zeer weinig lawaai, waardoor het ook uitermate geschikt is voor vergaderzalen of slaapkamers.

Verbruikt het toestel veel energie?

Met een gemiddeld verbruik van 20 watt verbruiken onze toestellen minder dan een elektrisch koffiezetapparaat of de afzuigkap in uw keuken.

Zijn de Novaerus-luchtontsmetters/desinfectietoestellen doeltreffend tegen micro-organismen?

Ja, onze toestellen zijn doeltreffend tegen micro-organismen (schimmels, virussen, bacteriën). Maar ook tegen vluchtige organische stoffen (VOC), geuren en allergenen.

Kan ik Novaerus overal gebruiken?

Ja, Novaerus kan zonder aarzeling in elke omgeving worden gebruikt.

Hoe groot mogen de gesloten ruimten zijn?

Afhankelijk van het model zijn Novaerus-toestellen geschikt voor ruimten tot 300 vierkante meter. Niets belet je echter om meerdere units in te zetten in grotere ruimten die moeilijk in te delen zijn.

Wat is het verschil met HEPA-filtersystemen?

Filtratietechnologieën vernietigen de verontreinigende stoffen niet, maar vangen ze op. Dat leidt tot extra onderhoudskosten en een verhoogd infectierisico bij het vervangen van de filter. Bovendien zijn zelfs de modernste filters vaak niet in staat de kleinste micro-organismen op te vangen.

Kunnen micro-organismen zich vermenigvuldigen en/of zijn ze opnieuw besmettelijk nadat ze met Novaerus zijn behandeld?

Nee, de NanoStrike-technologie doodt alle micro-organismen met zekerheid binnen 0,002 seconden. Daarna zijn ze niet langer besmettelijk. Het is de enige momenteel beschikbare technologie die een volledige vernietiging van deze micro-organismen garandeert (virussen, bacteriën, schimmels, sporen, vluchtige organische stoffen, …) in enkele milliseconden.

Vernietigt NOVAERUS ook het SARS-CoV-2-virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19?

Ja, onderzoek en tests hebben aangetoond dat de MS2-bacteriofaag, een substituut voor coronavirussen, voor 99,99% wordt vernietigd.

Is het veilig en gezond om de Novaerus te gebruiken in aanwezigheid van mensen?

Het werkingsprincipe van de NanoStrike®-plasmatechnologie is uiterst veilig. Binnenin het toestel wordt een laag-energetisch plasmaveld gevormd rond de spoelen die dicht bij elkaar liggen. Bij deze technologie komen geen schadelijke stoffen of straling vrij

De toestellen zijn getest op hun doeltreffendheid en veiligheid en gecertificeerd door verschillende nationale volksgezondheidscentra en onafhankelijke buitenlandse laboratoria. Zo werden bijvoorbeeld de ozon- en aldehydeconcentraties tijdens de metingen onderzocht en in beide gevallen werden geen emissies boven de grenswaarde waargenomen.

Het voordeel van Novaerus-luchtontsmettingstoestellen is dat ze veilig kunnen worden gebruikt in aanwezigheid van mensen en/of dieren.

Kunnen Novaerus-toestellen worden gebruikt in een ruimte met airconditioning?

Ja, dat kan. De werking van de airconditioner heeft geen invloed op de efficiëntie van de toestellen. Plaats het toestel echter best niet direct onder de airconditioner. Want de door de airconditioner veroorzaakte luchtstroom kan de luchtstroom van het toestel wijzigen.

Wat is de levensduur van de plasma-‘spoelen’ van de Novaerus-toestellen?

De plasmaspoelen in de apparaten bestaan hoofdzakelijk uit een glazen buis en draadgaas. De plasmaspoel heeft als taak een stabiel plasma te creëren volgens het principe van elektrische ontlading. Je hebt geen reactiekamer, katalysator, oxiderende metalen, anode, kathode, enz. nodig om dit plasma te produceren. Daarom verslijten plasmaspoelen niet, ze “verbruiken” hun eigen materiaal niet. Ze hebben geen specifieke levensduur. Onze studies hebben aangetoond dat de efficiëntie van deze spoelen na 5 jaar continu gebruik slechts met 3% afneemt.

Waar moet je het Novaerus-toestel plaatsen?

    • De Novaerus Protect 200 is een autonoom toestel. Bij losstaand gebruik (bijv. kantoor, dokterspraktijk, thuis, enz.) wordt aanbevolen het op een hoogte van 1-1,5 m te plaatsen. Bij voorkeur op een bureau of ladekast. Het toestel kan ook gemakkelijk aan de muur worden bevestigd met twee schroeven. De montagehoogte mag niet meer dan 2,1 m bedragen. Bij dit type toestel moet je er rekening mee houden dat het de te behandelen lucht van boven aanzuigt en zijdelings uitblaast.
    • De Novaerus Protect 800 kan tegen een muur worden gemonteerd of op een tafel of standaard worden geplaatst. Zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. De montagehoogte bedraagt in dit geval niet meer dan 2,1 m. De lucht wordt aangezogen via de openingen aan de voorkant en uitgeblazen aan de zijkanten.

Voor elk toestel is het belangrijk dat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Plaats het toestel niet in een hoek, naast een gordijn, een meubel, een raam of een airconditioner.

Waarin verschillen de Novaerus-toestellen van een ozon- of UV-generator?

Hoewel ozon en UV doeltreffende ontsmettingsmethoden bieden, zijn hun doel en gebruik niet hetzelfde – de toepassing van deze technologieën op het gebied van luchtontsmetting is dan ook behoorlijk beperkt.

    • Bij gebruik van een ozongenerator mag je NIET in de te behandelen ruimte blijven, aangezien ozon bij hoge concentraties giftig is. De te behandelen lucht moet met een bepaalde concentratie ozon worden gevuld om ze te desinfecteren, en die concentratie moet vervolgens constant blijven voor de duur van de blootstelling (tot 15-20 procent). Na de behandeling moet de ozon zorgvuldig uit de atmosfeer worden verwijderd. Door zijn sterk oxiderende werking veroudert hij oppervlakken en vernietigt kunststoffen, rubber, verlichtingsarmaturen en computergereedschap.

Ozon mag slechts af en toe als ontsmettingsmiddel worden gebruikt, niet voortdurend! Het ontsmetten moet gebeuren zo vaak als de lucht in de ruimte verontreinigd is (bij permanente aanwezigheid van mensen kan hun uitademing een constante belasting vormen).

 

    • UV-licht (kiemdodende lamp) is kankerverwekkend. Je mag NIET in de te behandelen ruimte blijven. De ruimtes die niet direct bloot staan aan de UV-stralen (oppervlakken achter stoelen, tafels…,) worden niet ontsmet.  Een ander nadeel is dat UV-licht, net als ozon, oppervlakken, kunststoffen, apparaten en computerapparatuur veroudert, bepaalde materialen vernietigt en zogenaamde oppervlakte-impregnerende ontsmettingsmiddelen afbreekt.
    • In het geval van afgescheiden ziekteverwekkers kan het neerslageffect van eiwitten een beschermend omhulsel rond de ziekteverwekker creëren, waardoor deze wordt beschermd. De capaciteit van de UV-lamp neemt voortdurend af bij gebruik. De doeltreffendheid kan alleen worden gemeten met een speciaal instrument, wat bij dagelijks gebruik niet haalbaar is. De afname van de efficiëntie is niet merkbaar voor de gebruiker, wat lijdt tot een verhoogd risico op infectie.